ODRŽANA MANIFESTACIJA 'POKLADNO JAHANJE'

Dana 08. veljače 2018. godine održana je petnaesta manifestacija 'Pokladno jahanja' na području Općine Nijemci. Manifestaciju je organizirala konjogojska Udruga Vranac iz Donjeg Novog Sela, a uveličali su ju mnogobrojni jahači i uvaženi gosti.

Fotografije Pokladnog jahanja moguće preuzeti na linku: 

https://jumboiskon.tportal.hr/share/a37cd4c3-3fa3-40f0-b8f9-576bbbd67572

Na ovogodišnjoj manifestaciji okupilo se 40-ak jahača u tradicionalnom ruhu. Manifestacija je započela okupljanjem na imanju Martina i Blaženke Nikolić iz Donjeg Novog Sela, a jahači su prigodno dočekani i na imanjima Nikolić i Palić u Donjem Novom Selu, te na imanju Žderić i Subotić u Nijemcima. U centru Nijemaca jahače su uz prigodnu zakusku dočekale zamjenica načelnika Kristina Skoko i direktorica Turističke zajednice općine Nijemci, Katarina Šarkić, te djelatnici općine.

Pokladno jahanje vuče korijene iz vremena Vojne krajine. To je manifestacija gdje možemo vidjeti jahače, spremljene u tradicijsko ruho. Običaji kažu, kao su konji u prošlosti bili manje okićeni, no tradiciju i dalje treba čuvati i održavati. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije i ljubavi prema konjima bez kojih nije mogao biti ni zamišljen život Srijemaca. Događaj se odvija u veljači, svakih poklada, pretposljednju tjedan prije Pepelnice. Tradiciju nastavljaju i mladi konjari. Manifestacija traje cijeli dan do kasnih večernjih sati uz zajedničko druženje na večeri sa tamburašima.