Međunarodni sajam promatranja ptica u Engleskoj Birdfair 2015

Place on fair Place on fair

Nove destinacije u ekoturizmu uvijek su zanimljive a pružatelji usluga smještaja i specifičnih usluga kao što je mogućnost promatranja različitih vrsta divljih ptica u njihovom  prirodnom krajobraznom okruženju umrežavaju se diljem Europe. Organizatori turističkih putovanja obzirom na rastuću potražnju aranžmana odgovaraju na zahtjeve tržišta i pronalaze nove partnere. Preko deset  milijuna registriranih promatrača ptica koji mogu biti prisutni i van vrhunca turističke sezone stalno su u potrazi za destinacijama na kojima još nisu bili. Većina ih dolazi s velikih ekoturističkih tržišta zemalja zapadne Europe, te mogu integrirati vlastite potrebe u postojeće turističke modele i osigurati nove poslovne mogućnosti prostora. Takvu priliku iskoristila je Općina Nijemci te projektom ''Centar za promatranje ptica Nijemci'' stvara novi turistički proizvod privlačan globalnom tržištu.

Projekt ''Centar za promatranje ptica Nijemci'' odobren je na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava (grant shema) u sklopu 3. poziva Sheme za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Nositelj projekta je Općina Nijemci, a partneri na projektu su Turistička zajednica općine Nijemci i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije. Vrijednost projekta je 1.222.904,95 eura, od kojih EU sufinanciranje iznosi 999.835,84 eura ili 81,75%, ostali iznos financira Općina Nijemci. Provedba projekta je započela 06.06.2014. godine, a trajanje projekta je 18 mjeseci.

Kako bi promovirali novi turistički proizvod ''Centar za promatranje ptica Nijemci'' te privukli ciljane skupine turista na svoje područje i povezali se sa organizatorima ekoturističkih aranžmana provedena je projektom predviđena aktivnost posjeta međunarodnom sajmu promatranja ptica.

Predstavnici projektnog tima iz Općine Nijemci te predstavnik partnera iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije predstavili su ''Centar za promatranje ptica Nijemci'' te ostalu ekoturističku ponudu općine Nijemci na međunarodnom sajmu promatranja ptica Birdfair 2015 održanom u rezervatu prirode Rutland Water u Engleskoj.

Preko 380 izlagača iz svih krajeva svijeta nastojalo je zainteresirati posjetitelje kako bi privukli promatrače ptica individualno, ali i ostvarilo vrijedne kontakte s organizatorima ekoturističkih putovanja kao svojim potencijalnim partnerima. Tisuće posjetitelja sajma koji se održava već 27 godina mogli su se tijekom tri dana upoznati s biološkom raznolikosti općine Nijemci i Vukovarsko-srijemske županije zahvaljujući edukativnim prezentacijama i štandu s promotivnim materijalima projekta ''Centar za promatranje ptica Nijemci''.