Održana uvodna konferencija projekta Centar za promatranje ptica Nijemci Istaknuto

23. srpnja 2014. godine u Nijemcima je održano javno predstavljanje projekta Centar za promatranje ptica Nijemci na kojem je sudjelovalo preko 60 sudionika.

Projekt je sufinanciran u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Od ukupne vrijednosti projekta 1.222.904,95 eura, EU sufinanciranje iznosi 999.835,84 eura ili 81,75% dok ostatak financira Općina Nijemci. Provedba projekta će trajati 18 mjeseci.

 

Analize provedene kroz projekt ERSPA ( program Phare 2006 ) upućuju na veliki interes turista za specifičnim turističkim proizvodima i aktivnostima, kao primjer takve aktivnosti je promatranje ptica, a općina Nijemci posjeduje prirodni potencijal za razvijanje takvog tipa turizma.

Partneri na projektu su Turistička zajednica općine Nijemci te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Vukovarsko-srijemske županije.

U svom obraćanju Ivica Klem, načelnik Općine Nijemci, istaknuo je kako se projektom želi postići viša razina turističke ponude općine Nijemci s naglaskom na očuvanje biološke raznolikosti. Isto tako, naglasio je veliki doprinos projekta u razvoju malog i srednjeg poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta kako u općini Nijemci te Vukovarsko-srijemskoj županiji, tako i u cijeloj regiji.

Voditeljica projekta Centar za promatranje ptica Nijemci, Dušanka Miščević predstavila je projektne aktivnosti koje dovode do ostvarenja cilja projekta koji se ogleda u funkcionalnoj povezanosti ceste između centra Nijemaca i Sopotca kao područja za promatranje ptica i poboljšanje pristupa posjetiteljima, povezanost s biciklističkom rutom po Srijemu, obogaćenje turističke ponude novim arboretumom i tematskim dječjim igralištem, te opremljenost turističke rute i dječjeg igrališta izvorima solarne energije za rasvjetu. Također, veoma važan set aktivnosti se odnosi na razvijanje vještina lokalnog malog i srednjeg poduzetništva kroz edukacije koje će biti realizirane u provedbi projekta kao što su: pravni i porezni status malih i srednjih poduzeća u seoskom turizmu, on line promocija malih i srednjih poduzeća, razvoj novog turističkog proizvoda, menadžer ruralne turističke destinacije, ponuda tradicionalne gastronomije u ruralnom turizmu, edukacija za turističke vodiče i turoperatore, te mnoge druge.

Svim navedenim aktivnostima ostvario bi se specifični cilj projekta koji se ogleda u poboljšanju javne turističke infrastrukture kako bi se razvio i promovirao novi turistički proizvod općine Nijemci i Vukovarsko-srijemske županije - promatranje ptica - i upoznavanje šire javnosti sa novom destinacijom turističkog tržišta.

U daljnjem izlaganju predstavili su se projektni partneri. Pavao Dragičević, stručni voditelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, predstavio je djelovanje Javne ustanove, te neke od zaštićenih područja i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Martin Božanović, direktor Turističke zajednice općine Nijemci, predstavio je turistički potencijal općine Nijemci.

Konferenciji je nazočila Dinka Živalj, glavna savjetnica u Kabinetu ministra, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.